[...] 100kilowy osobnik spozywalby 16,2g eaa/godzine) -> przestaje przynosic korzysci po 2,5-3h wnioski: -stezenie aminokwasow pozostawalo niezmienne przez caly okres czasu -poziom insuliny wzrosl o ~150% po 30min (25 vs. 63) aby zaczac spadac a po 2,5h do 6h wyniesc nieznacznie wiecej niz przed spozywaniem eaa & poziom glukozy zmienil sie [...]
[...] powstania bardziej anabolicznego (sprzyjającego wzrostowi) środowiska. -hamuje katabolizm – dzięki swoim zdolnościom buforującym pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu pH w mięśniach. Jest to o tyle istotne, że większość enzymów, odpowiedzialnych za rozpad tkanki mięśniowej, może działać tylko w bardzo kwaśnym środowisku. -wykazuje [...]
[...] ma miejsce teraz. jego dieta opierala sie glownie na bilaku,tluszczach i weglowodanach zlooznych - glownie z warzyw. Jego organizm potrzebowal wiec hormonow ktore podnosza poziom insuliny - dlatego czlowiek ma kilka opcji (np. adrenalina,glukagon) a tylko 1 ktory go obniza - insuline! Dlaczego tylko 1 - bo wiecej nie potzrebowal gdyz stale mial [...]
[...] jest zablokowany w wiekszym lub mniejszym stopniu wszystko zalezy od uzytych srodkow jak i dawek. Co sie dzieje pod koniec cyklu? Sterydy opuszczaja powoli organizm i ogolny poziom testosteronu opada. Poziom estrogenow swobodnie krazy sobie w krwioobiegu, nasza os podwzgorze-przysadka-jadra jest zablokowana. Organizm w tym okresie jest poza [...]
[...] lunch. Twoje mięśnie nie potrzebują niczego więc to zupełnie idzie do tłustego i zrujnowałeś twój tłuszcz płonący także z insuliną od posiłku. Jesz światło niski wysoki poziom glycemic tłusty posiłek, jak sałata dla lunchu i mieć jakiegoś bardziej ECY i być może inny napój białka. 2 godzin - 45 minut zanim będziesz doprowadzał ciebie je [...]
[...] wydziela trochę więcej insuliny. Najpierw uodparnia się wątroba, później tkanka mięśniowa, a na końcu tkanka tłuszczowa. Przez jakiś czas komórki tłuszczowe utrzymują swój poziom wrażliwości. Jak działa na nie insulina? Bierze udział w magazynowaniu tłuszczu. Bierze cukier i magazynuje go w postaci tłuszczu. Tak więc, dopóki komórki tłuszczowe [...]
[...] 1 g tauryny jest równa dawce kilkudziesięciu g glukozy. Można oczywiście stosować kreatynę z tauryną i glukozą jednocześnie. Lepiej jednak zastąpić glukozę Carbo, bo cukier prosty z tauryną może spowodować hipoglikemię. Natomiast węgle zróżnicowane, na trzustkę zadziałaja podobnie do glukozy, ale utrzymają stały poziom cukru we krwi. S. Ambroziak
tanieodzywianie - poziom insuliny jest przede wszystkim uzależniony od poziomu glukozy, ale oczywiscie nie tylko. Niemniej jednak znamienne jest, to co napisałem - w czasie wysiłku możliwy jest transport glukozy do komórek bez udziału insuliny. W czasie treningu oczywiscie można podnieśc poziom insuliny, ale zazwyczja - ze względu na aktywnosć [...]
[...] to drugi napisze inaczej: wiesz ze insulina jest sprawca tego (glownie insulina) ze z bokow topornie leci,lub odklada sie wiecej tam niz gdzie indziej czyli masz wysyoki poziom insuliny -> zeby napisac jasniej glukozy duze prawdopodobienstwo ze pojdzie w fat chodzi o to aby zminimalizowac spozywcie wegli -> zminiejszyc ilosc plywajacej [...]
Adi, dzięki za 'ciepłe' słowa. A co do kreatyny... Prawdą jest, że mięśnie wysycają się po pewnym czasie kreatyną i jak już wysycą się w bardzo dużym stopniu, obniżeniu ulega poziom jej transporterów i zdolność mięśni do jeszcze większego jej magazynowania. Kreatyna posiada zdolność nadkompensacji, czyli magazynowania się w tkance mięśniowej w [...]
[...] podtrzymująca wynosi ok. 7 mg. Zwiększenie dawki u sportowców uzależnia się zazwyczaj od ogólnego wzrostu zapotrzebowania na kompleks witamin z grupy B i ustala średnio na poziomie 2-3-krotnie wyższym od dawki podtrzymującej. Wit. B6 Dobrymi źródłami tej witaminy są nieoczyszczone ziarna pszenicy i kukurydzy, wątroba, ryby, drożdże, ziemniaki. [...]
[...] fizjologicznych w surowicy stężenie GH. Niedawny małe badanie wykazało, że stosunkowo niskie dawki (0,7 mg / d) leczenie GH zmniejsza wskaźnik talia-biodra i zwiększa poziom cholesterolu HDL ( 16 ). Wcześniej wykazano, że przyspieszona lipoliza netto ogółem oraz ze zwiększoną reestryfikacji adipocytów i dostępności wolnych kwasów [...]
[...] działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne chroni tkanki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, dzięki czemu zwalnia postęp miażdżycy, i innych powikłań cukrzycy, obniża poziom całkowitego cholesterolu, „zły” cholersterol LDL, poziom triglycerydów, podwyższać też może HDL, dzięki czemu ma działanie ochronne na serce i naczynia krwionośne [...]
dni niskowęglowodanowe: węgli między 30 a 50g białko - skoro mało węgli to lepiej dać odrobinę więcej - więc między 2,5 a 3g/kgmc fat - reszta dzień CARB NITE: jesz co chcesz nie liczysz kcal ....z tym że można jeść co chcesz trochę gorzej,lub jeść co chcesz trochę lepiej lepiej - o tym np. tutaj [...]
[...] pokarmu). Lipidy ułatwiają magazynowanie energii. Organizm trawi tłuszcze powoli, ale wbrew obiegom poglądom ich udział w powstawaniu uczucia sytości jest nieznaczny; na poziomie metabolicznym są w sumie bardzo dobrze tolerowane. Toteż u osoby normalnej posiłek wysokoenergetyczny i bogaty w lipidy tylko nieznacznie zwiększa utlenianie kwasów [...]
[...] hiit 40min? aby popalic sie do zera? kcal nie do konca takie wazne kalorie spalone podczas wysilku! nie o to tutaj chodzi! wzorki,wszystkie *******ki nie uwzgledniaja poziomu hormonow - ketocholamin - jaki ma wplyw hiit a jaki ma kardio? kardio ma znikomy hiit ma ogromny! ale pozradny hiit - robione w zakresie 90-95% hrm nie 80% czy mniej [...]
[...] zdrowych osobom po treningu siłowym podawano insuline wnioski: insulina wywiera stymulujacy efekt na transporcie aminokwasów i glukozy zbyt maly poziom aminokwasów moze zmniejszac anaboliczne własciwosci insuliny powodujące nasilenie syntezy białek Physiologic hyperinsulinemia stimulates protein synthesis and enhances [...]
[...] badaniu nie było opcji samego białka, z innych natomiast wiemy, że 50g białka daje minimalną odpowiedź w postaci sekrecji insuliny. Tutaj teraz należy postawić pytanie: Jaki poziom insuliny będzie optymalny dla zatrzymania katabolizmu i największego anabolizmu? Moim zdaniem nie będzie żadnej różnicy pomiędzy samym białkiem (powiedzmy 20-30g) z [...]
Dokładnie Solaros. Przy niedoborze szczawiooctanu nadmiar acetylo-CoA skutkuje wzrostem produkcji ciał ketonowych, ale gdy ich poziom przekroczy pewne pułapy dochodzi do zahamowania ketogenezy. No chyba, ze ktoś jest cukrzykiem, to wtedy nie dochodzi, ale jakie są skutki wszyscy wiemy %-) Teoretyzować sobie można, że synteza triglicerydów nie [...]
[...] się na uniknięciu wstrętnego scenariusza. Najgorszym rozwiązaniem dla osoby chcącej zyskać mięśnie minimalnie się otłuszczając, jest równoczesne utrzymywanie wysokiego poziomu węglowodanów, lipidów i insuliny we krwi. To jest najgorsze wyjście ponieważ długotrwałe utrzymywanie podwyższonego poziomu insuliny we krwi może spowodować wzrost [...]